Spéci bringák Budapesten

A Cyclelift Blog a modern budapesti teherszállítást dokumentálja. Lesd el itt, hogy mások hogyan csinálják és kövesd őket! Nem kell mindenhez négy kerék, nagyon sok feladat kettővel is megoldható.

Facebook

Friss topikok

  • zdyzs: Nincsenek konkrét adataim, de élek a gyanúperrel, hogy Delhiben még több teherszállító bicikli tal... (2014.02.13. 12:27) A legteherbringásabb főváros
  • vak komondor is talál szemet: Nagy kár, hogy a magyar KRESZ szerint ez még mindig illegális... :( (2013.12.09. 10:46) Szuperanyuk a bringasávban

Beerbike

2014.02.12. 19:00 Pévé

Alig akad olyan ember Budapesten, aki ne találkozott volna már a „guruló-kocsmával”. A Beerbike névre keresztelt szerkezetet általában akkor vesszük észre, amikor elhalad mellettünk, rajta dajdajozó emberek tucatjaival, akik miközben nagyban tekernek, már igencsak mosolygós állapotban nézik a várost.

07262caf8e.jpg

 

Egy gyors beszélgetés erejéig találkoztunk Madarász Péterrel, az egyik budapesti sörbringa-szolgáltatás üzemeltetőjével. Nagyon sok mindent mesélt, többek között azt is, hogy anno honnan jött maga az ötlet. Hát persze, hogy Hollandiából! Kinti egyetemisták jó pár évvel ezelőtt arra gondoltak, miért ne sörözhetnének a barátaikkal városnézés közben is ugyanúgy, mint egyébként? Azért azt tegyük hozzá, hogy nem lehet mindenki ittas, a biciklit valakinek irányítani is kell. Itt jön a képbe a sofőr. Miközben a szórakozni vágyó fiatalok termelik az energiát (kb. 10 ember = 1 lóerő), Peti magabiztosan irányítja a karavánt. A legénység igen vegyes, de közös pont bennük, hogy nagyon szeretnek bulizni. Rengetegszer jönnek sörimádó lányok és külföldi, legénybúcsújukat nálunk tartó srácok.

unnamed.jpgKét fajta eszközből választhatunk. Létezik 14 férőhelyes bringa, ahol 8 tekerő- és 6 pihenőhely (pad) van, illetve van egy 16 férőhelyes, ami 10 tekerő- és 6 lustálkodó-helyet tartalmaz. Méreteit tekintve jó nagy monstrum, ugyanis üresen kb. 800 kg-ot nyom, így száguldozni nem igen lehet vele, mert a végsebessége kb. 6 km/h. Érthető a nagy súly, ugyanis az erős váz vasból, a pult pedig tömör fából készült. Éppen ezért ne úgy képzeljük el a kerekeket, mint egy hétköznapi bringán, az egész szerkezet normál autókerekeken gurul. Ez a bringa minden szórakozásra szomjas vendég igényét kielégíti, például a pultnak saját világítása van, ami spot-lámpák segítségével történik, még hangulatosabbá téve az ott eltöltött időt. És ami legjobb, útközben, ha kedvenc táncdalunkra szeretnénk pedálozni, van mód zenehallgatásra is csak ne hagyjuk otthon válogatáskazettánkat. Időközben persze néha meg-meg kell állni ugyanis, vannak szükségletek, amik előfordulnak, ha az ember sok folyadékot fogyaszt,ezért ha sürgős lenne a dolog és fékezni kellene, aggodalomra semmi ok, ugyanis a limbo-hintónkba 2 egymástól független fékrendszer van beépítve. Tehát, ha így áll a dolog csapjunk az asztalra, intsünk a sofőrnek, hogy állj, és már rohanhatunk utunkra.

Ki gondolná, de már 3 éve vehetjük igénybe városunkban a pedálozás eme élményét és továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, függetlenül az időjárástól. Telente érdemes a tempós 2 órás tekerés mellé forralt-bort kérni a csapostól, hogy ne fagyjunk oda a priccsre. Nyáron pedig ugyanígy élvezhetjük a hűs sörünk mellé táruló Budapest legszebb nevezetességeit.

Szóval, ha megjött a kedvünk egy kis környezettudatos szórakozáshoz keressük fel a Beerbike magyarországi honlapját és csapjunk a lovak, akarom mondani a pedál közé.

1 komment

A legteherbringásabb főváros

2014.01.30. 13:38 prckr

Hogy melyik városban van a legtöbb teherbringa a világon? Egyértelműen Rioban. Még az Európán belül talán legfejlettebb bringás kultúrával rendelkező, közel 40 ezer teherbiciklit tekerő koppenhágaiak is tanulhatnának a 6 milliós lélekszámú Rio de Janeirotól.

Brazília fellendülőben lévő gazdasága a szállítmányozás és a közlekedés terén súlyos problémákat von maga után. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint egész Brazíliában Rio de Janeiróban a legmagasabb a légszennyezettség szintje, amin az állandó torlódás, a megoldatlan parkolási problémák sem segítenek.

kk.jpg

Az ott élők tehát nem csoda, ha tenni karnak ez ellen. A Copacabanan jelenleg naponta 11541(!) küldemény gurul kerékpáron és teherkerékpáron A-ból B-be. A kereskedelmi szektor résztvevőinek széles palettája alkalmaz főállásban teherfutárokat. Ezzel oldják meg a vegyesbolti házhozszállítást, hozzák-viszik a kisállatokat, a mosodai szennyest, műszaki cikkeket, matracokat, virágokat, stb.

chart_rio_cargo.png

Ha mindez így folytatódik, a zsúfolt utak fellélegezhetnek, a friss levegő győzedelmeskedhet a motorizált közlekedés okozta károk felett. Budapesten ugyan nem annyira párás a levegő, mint Dél-Amerikában, de a városfejlesztési építkezések okozta dugók miatt itthon is egyre gyakoribbá válnak a szmogriadók.

Fővárosunkban egy év alatt 300 ezerrel nőtt meg a hétköznapi bringázók száma. A találékony bringás társadalom számos kezdeményezéssel népszerűsíti a teherkerékpárok hazai elterjedését. Elég csak megemlíteni a Magyar Kerékpáros Klub Bringával a Boltba kampányát.

Forrás: Copenhagenize

1 komment

Címkék: rio de janeiro vilagbajnoksag mk kerekparosklub teherbringa bringavalaboltba

Teherbicikli találkozó 2013 - Nijmegen

2014.01.18. 18:26 prckr

Az alábbi írás egy tavalyi kirándulás látnivalóit foglalja össze. Az oda-vissza 2600 km-es túrát még 2013-ban tettük meg az éves hollandiai teherbicikli-találkozóra. Az esemény olyan jól sikerült, hogy idén is megrendezik, úgyhogy tavasszal megint ott a helyünk az immár 2 napos, világraszóló eseményen.

Az év első igazi napsütéses vasárnapját köszönthették a hollandok április hetedike reggelén, ahogyan mi is, mivel éppen az Amszterdam - Nijmegen közötti autósztrádán igyekeztünk célunkhoz egy fekete Audi ülésében a megengedett maximális sebességgel, azaz 100 km/h-val.A helyszín Ha esetleg valaki megteheti, és ennél jobban sietne, akkor az átlagsebességmérő berendezés által postára adott csekk már otthon fogja várni mire hazaér.

A mi kis otthagyott ökológiai lábnyomunkat igazolja, hogy egy szebb (biciklis) jövő vizsgálata céljából szervezett tanulmányúton vettünk részt, melyet a hazai teherbringás élet felpezsdítése érdekében szerveztünk. Éppen ezen a napon adták át a forgalomnak az új, hat kilométeres Nijmegen-Beuningen kerékpársztrádát, a döntéshozók és a kerékpárszervezetek elnökei pedig együtt pózoltak egy nyolcszemélyes bringabusz (magyarul: limbóhintó) nyergében.

Különítményünk a nemzetközi teherbringás találkozóra, a 2013-as Bakfietstreffenre érkezett Nijmegen peremkerületébe, egy régi  gyárépületből kialakított kultúrkomplexum, a Vasim udvarára, ahol nem kevesebb, mint 112 cargo várta a nagyérdeműt, és minket is.

A gyárépületbőlWP 000416 átalakított kultközpontban – lévén az év első napsütéses hétvégéje – családi és egyéb programok szórakoztatták a nagy számban megjelent érdeklődő tömeget. Az "egyéb programok" alatt olyan kulturális ínyencségeket értek, amelyeket az épület egyes elszeparált részeiben tevékenykedő különcök tártak a vendégek elé, mint például a második világháború-flash szimulátor egy konténerben, vagy egy raszta férfi szemétből épített birodalma.

Eközben az udvaron a szakmaibb közönség szemlélte a cargoépítés technikai újdonságait és régiségeit. A legtöbb bringát helyben ki is lehetett próbálni. Volt itt a bevásárlókocsiból épített háromkerekűtől elkezdve a neves gyártók szériatermékein át az elektromos rásegítésű négykerekűig minden, mi a mezei bringásnak beindítja a nyálelválasztását. A kisebbek felülhettek a pedálmeghajtású cargo-ringlispWP_000417.jpgílre, az éhesebbeknek cargora épített kemencéből jutott pizza, a hangszórókból pedig egy helyi zenekar számai és a teherbringabizniszről gyűjtött tapasztalatok szóltak. Ilyenek voltak például az európai cargos szövetség, a CycleLogistics holland divíziójának képviseletében Ton Daggers gondolatai, vagy a berlini Urban-e képviselete, akik cargokat alakítanak át elekromos meghajtásúra némi dizájntuninggal megspékelve.

Volt itt még autókinézetű bicikli, amit a pedálos moszkvicson felnőtt generáció igazán nagyra értékelt, volt kávéstand és dj-pult, mind-mind kerekeken. A holland mentalitás igazán alkalmassá tette a helyszínt egy laza hétvége eltöltésére, szájtátásra, beszélgetésre, így a jövő évi utazást már be is írtuk a naptárba.

 

 

THE FAST Cycle SONG

The new fietsepad ... What does that quickly

Bang Red and super-tight ... and the wind in the back 
by bike to Beuningen back here ... and 
I got it with ease ... Within fifteen

Cycling used to be here disastrous 
With all those cars and fast traffic 
trucks, smelly and greedy Buses, 
And traffic lights, a hundred or more

Arrived at your destination 
if you had brought the least 
wash your tired and sweaty on your schedule back 
Guys, what we baled 

On this path is really nice 
because you cycle never really alone 

Schoolboy and wife, Germans and Bellig
Oh, you look absolutely everyone

So I just saw a boy and a girl
So cozy, love far beyond the ear 
With lantern that he gave her a kiss 
We'll do it all here for?

... 
And then you can again think of 
the environment is here with benefits 
so you do not have to fill up more diesel 
and the CO2 remains in our street

Cycling is also much healthier 
than sitting in a car like that, you bet 

I suddenly get a six pack, what a wonder 
And look how much money I save as

 

 Szólj hozzá!

A kék madár

2013.12.15. 23:45 Pévé

Egy késő-novemberi mínusz fokos péntek estén sétálgattunk az utcán, mikor egyszer csak egy kék madárka reppent át az úttesten előttünk. Azonnal el is kaptuk és kifaggattuk a gazdáját, hogy mégis mi ez a csoda.

Elmesélte, hogy ezt a szépséget, Bullit Bluebird 71-nak keresztelték el kedves dán gyártóik, a koppenhágai Larry és Harry és állítólag az egyik leggyorsabb cargo-fajtába sorolhatjuk. Erről egyébként a 8 sebességes shimano agyváltó gondoskodik, és elmondása szerint úgy száguldozhatunk vele, hogy szinte meg se érezzük, hogy nem sima bringán ülünk. Bár azért mégse felejtsük el, hogy egy 2,5 méter hosszú valamiről beszélünk.

ju.JPG

Gazdája áruszállításra használja a mindennapokban, ugyanis így sokkal egyszerűbb elszállítani egyik helyről a másikra a dolgokat a cégen belül. Ha ugyanezt kocsival oldanák meg, számolniuk kellene az esetleges dugókkal a belvárosban, ami nem túl költséghatékony. Így egyébként a kissé borsos áru bicikli (2.276,- €) szépen kitermeli az árát. Arról nem is beszélve, hogy „nem kér enni”, tehát nincsenek adók, sem benzinköltség és túl sok szervízigénye sincs, azaz lényegében nem kell rákölteni.

Elmondása szerint nagyon könnyen kezelhető a bringa, könnyen meg lehet vele fordulni és nem utolsósorban terhelhető, ami a kiválasztásnál szerinte a legfontosabb szempont volt. Bátran ajánlja ő is és mi is mindenkinek, aki éppen teherbiciklit szeretne vásárolni kisvállalkozásába és el van eresztve anyagilag.

Szólj hozzá!

Címkék: bullitt cargo teherbicikli

Szuperanyuk a bringasávban

2013.12.06. 18:10 Pévé

A minap a Múzeum körúton kerekezve botlottunk bele Budapest egyik legaktívabb háromgyermekes anyukájába, aki épp egy bioboltból toppant ki. Ez is dicséretes dolog, ám ami minket idevonzott az a csodajárgány, amivel közlekedik: az elektromos viszikli.

Untitled-1.jpg

Ez a biciklifajta Hollandiában nagy népszerűségnek örvend a környezettudatos szülők körében, de Magyarországon csak most kezd igazán elterjedni. Annyira biztonságos, hogy akár már 3 hónapos kortól is szállíthatjuk benne a gyerkőcöket. Elektromos verziója olyan szülőknek ajánlott, akik esetleg hegyes-dombos helyen laknak így különösebb megterhelés nélkül, kb. hátszelet érezve segíti a feljutásban a sportos családosokat.

Mint megtudtuk, fiatal anyukánk is hegyen lakik a családjával és csaknem egy éve használja visziklijét. Minden nap ezzel jár bevásárolni és külön pluszpont, hogy a kicsiket is ezzel hozza-viszi az óvodába. Ha a doboz tele van gyerekekkel és bevásárló szatyrokkal, körülbelül 55 kg súlyt tesz ki, így jogosan adhatjuk meg a fent említett rangot a hölgyeménynek. Természetesen a teherkerékpárban a gyerekek biztonságban ülnek, kényelmes és marhára élvezik. Mellettük még mindig bőven van hely a csomagoknak is! Bátran ajánlhatjuk más szülőknek is, akiknek fontos a környezetvédelem, szeretnek mozogni és nem utolsó sorban spórolni szeretnének a benzinpénzen.

2 komment

Címkék: anyuka viszikli gyerekszállító

Cyclelift? Ez meg mi?

2013.04.17. 10:22 prckr

Indulása óta követjük és szurkolunk a Cyclechic blognak, hogy elérje célját és a mindennapi közlekedés dokumentálásával egyre népszerűbbé tegye a kerékpározást a Budapesten lakók és bármilyen magyar olvasó számára. A projekt egyértelműen sikeres lett: évről évre egyre többen róják két keréken a pesti utakat és alig akad olyan ember köztük aki ne hallott volna már az oldalról valahonnan.

Utility cycling

A fenti kezdeményeshez hasonlóan mi is kordokumentumot szeretnénk állítani azoknak, akik a kétkerekűeket használják a mindennapokban, úgy, hogy a helyszínváltoztatás mellett egyéb funkciót is adnak az alattuk lévő szerkezetnek. Az angol utility cycling szónak még nincs egyértelmű magyar megfelelője, talán a haszonbiciklizés áll hozzá legközelebb.

A célunk, hogy összegyűjtsünk és megosszunk minden olyan jó megoldást, ami szembejött velünk az utcán a hétköznapok során. Be fogunk számolni eseményekről, helyszínekről és közreműködőkről. Mindazokról, akik szintén amellett tették le a voksukat, hogy egy élhetőbb városunk legyen.

Működj közre!

Ha van bármilyen ideillő képed, témád, storyd, véleményed, ötleted, bátran küldd el nekünk az oldalon keresztül. Bármilyen olyan kezdeményezésnek örülünk és igyekszünk publicitást adni, amik a közös ügyet szolgálják.

heavy_load_8.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: utility cycling cyclellift

süti beállítások módosítása